Ga je elk jaar naar hetzelfde land op vakantie in het vertrouwde Europa dan is het wellicht eens tijd voor verandering en een nieuw avontuur buiten dit het vertrouwde continent. Speciaal voor mensen die deze stap durven te zetten, ga ik het vandaag hebben over verschillende tips waar je specifiek op moet letten voor een tripje naar de ander deel van de wereld.

De bestemming

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je heen wilt gaan. Afrika is bijvoorbeeld een heel ander continent dan het verre India of misschien wel het moderne Australië. Verdiep je zoveel mogelijk in de cultuur van het desbetreffende land om een cultuurschock te voorkomen. Daarnaast is het handig om na te denken op welke manier je door het land gaat reizen. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde landen die zeer geschikt zijn voor backpackers. Denk bijvoorbeeld aan India waar er genoeg voorzieningen voor backpackers aanwezig zijn en je ook al snel andere reisgenoten kunt ontmoeten.

Paspoort en visum

Voor veel landen buiten Europa heb je een visum nodig. Een visum is als het ware een ‘toestemming’ om het land binnen te komen. Een visum vraag je voor de reis aan bij de ambassade of het consulaat. Bij veel landen kan dit echter ook simpel online. Aan een visum hangen wel kosten vast, deze bedragen vaak tussen de 20 en 90 euro. Buiten Europa kan je ook niet reizen zonder geldend paspoort. Vraag een paspoort altijd ruim van tevoren aan, zodat je zeker weet datje papieren op tijd binnen zijn.

Vaccinaties

Over de hele wereld zijn er ziektes waar je in Nederland niet voor gevaccineerd word, simpelweg omdat deze hier niet zijn. In landen zoals Mexico, Indonesië en het Afrikaanse continent heb je bepaalde ziektes die dus voor ons gevaarlijk kunnen zijn. Om te weten welke vaccinaties je precies nodig hebt voor een bepaald land, kun je de website van de GGD bezoeken.

Verzekering

Een reisverzekering sluit je meetal af je verzekeringsmaatschappij of bank, hierbij kun je meestal kiezen voor een korte of doorlopende reisverzekering en tussen een Europese of Wereld dekkende verzekering. Uiteraard ga je ervan uit deze verzekering niet nodig te hebben, maar toch word het sterk aangeraden om er eentje af te sluiten voor onvoorziene gebeurtenissen zoals diefstal of een ongeluk.

Een trip buiten Europa kan een reis voor het leven zijn waar je nog jaren op terug kunt kijken. Doe goede research naar het land en alle benodigdheden, zodat je met een gerust hard je huis kunt achterlaten opzoek naar nieuwe avonturen.