Ga je op een verre reis? Dan kun je in aanraking komen met verschillende ziektes. Voor een grote reis is het daarom belangrijk te checken welke ziektes in een land voorkomen en welke vaccinaties je daar tegen beschermen. Dit zijn enkele veelvoorkomende vaccinaties voor vakanties.

Cholera

Een vaccinatie tegen cholera is voor de meeste reizigers niet een vereiste. Maar in specifieke gevallen is het weldegelijk noodzakelijk. Bijvoorbeeld voor hulpverleners die na natuurrampen helpen of in vluchtelingenkampen werken. Of in het algemeen wanneer je beperkte toegang heb tot medische diensten. De meeste gevallen van cholera zijn beperkt tot regio's in de wereld waar slechte sanitaire voorzieningen zijn, zoals in het Midden-Oosten, delen van Midden Afrika en de zuidgrens van de Sahara en Zuid- en Zuidoost Azië. Het vaccin wordt als drank toegediend in twee doses, waar 1 tot zes weken tussen zitten. 

Difterie

Een vaccinatie tegen diterie beschermd ook tegen polio en tetanus. Het is daarmee een veelvoorkomend vaccin, waar veel kinderen al in hun jeugd al mee beschermd zijn. Vaak word reizigers naar Afrika, Zuid-Azië en Rusland aanbevolen een extra vaccin te nemen wanneer de laatste vaccinatie langer dan tien jaar geleden was. Dat komt omdat in deze regio's relatief weinig mensen dit vaccin hebben gehad, en de ziektes daarom nog op de achtergrond kan rondgaan.

Hepatitis A

Vaccinatie tegen hepatitis A wordt aanbevolen als je reist naar landen met slechte sanitaire voorzieningen en een laag hygiene niveau. Het vaccin is verplicht als je reist naar Azië, het Midden-Oosten, Zuid- en Midden Amerika en de zuidgrens van de Sahara in Afrika. De vaccinatie wordt meestal gegeven als duo injectie, met een interval van zes tot twaalf maanden. Gelukkig beschermt het vaccin minstens twintig jaar. De tweede dosis neem je bij voorkeur minstens twee weken voor vertrek. 

Hepatitis B

Een vaccinatie tegen hepatitis B wordt aanbevolen als je reist naar delen van de wereld waar veel hepatitis B voorkomt. Ook zijn er een aantal activiteiten die het risico op de infectie verhogen. Hepatitis wordt verspreid via bloed en lichaamsvloeistoffen. Seks, drugs of contactsporten kunnen dus het risico verhogen. Iedereen die voor een langere tijd reist naar het buitenland loopt een verhoogd risico. De ziekte komt veel voor in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en in Zuid- en Oost-Europa. Het vaccin bestaat uit een kuur van drie injecties, maximaal verspreid over zes maanden. Er zijn ook mogelijkheden dat een hepatitis a vaccinatie met een hepatitis b vaccin worden gecombineerd.

Om het reizigers makkelijker te maken, zijn er organisaties die het vaccin bij hun reis inbegrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *